Page 37 - TÜREB Dergi 17. Sayı
P. 37
Geze Geze 2019
Mimar Sinan Parkı
Kaniş Karum Harabeleri
edilen Kayseri Saat Kulesi de Kayseri’nin ev sahipliği Orta Anadolu’nun En Zengin Mutfağı
yaptığı görülmeye değer eserler arasındadır.
Perslerden Roma İmparatorluğu’na, Selçuklu Ülkemizdeki en zengin yöresel mutfaklar arasında
Devleti’nden Osmanlı İmparatorluğu’na, yüzlerce sayılan ve lezzetleriyle dünya çağında bir ünü bulunan
medeniyetin yerleşim merkezi olarak Kayseri Kayseri mutfağı; Kayseri’ye seyahat etme sebepleri
topraklarını seçmiş olması sebebiyle, sadece eserleri arasında yer almaktadır. Kayseri; topraklarından
ile değil her sokağının tarihi hikâyelerle dolu olduğunu binlerce kültür geçmiş olması sebebiyle, oldukça
söylemek mümkündür. zengin ve özgün bir mutfak kültürüne sahiptir. Ağırlıklı
Doğanın ve Doğallığın Kalbinde olarak unlu ve etli yemeklerden oluşan bu mutfakta tatlı
da oldukça önemli bir yere sahiptir. Mantı, yağlama,
kurşun aşı çorbası, toga çorbası, örgülü pilav, cıvıklı
“Müze kent” tabirinin hakkını veren Kayseri’nin pidesi ve pöç Kayseri mutfağının en meşhur lezzetleri
en önemli özelliklerinden bir diğeri de tabiat arasında sayılmaktadır. Sucuk ve pastırmasıyla da
güzellikleridir. Kayseri’nin 25 km batısında yer alan dünyaca ün kazanan Kayseri; bu lezzetleri ile Orta
ve İç Anadolu’nun en yüksek dağı olan Erciyes, hem Anadolu’nun en gelişmiş mutfak kültürüne sahiptir.
Türkiye kayak turizminin nabzının attığı yerlerden
biridir. Birçok organizasyona da ev sahipliği yapan
Erciyes, büyüleyici manzarasıyla yerli ve yabancı
turistler için ideal rotalar arasındadır. Kayseri, her
mevsim ayrı güzel olan Kapuzbaşı Şelaleleri; Seyhan
Nehri’ni besleyen iki büyük koldan biri olan Zamantı
Irmağı; eşsiz orman altı florasıyla binlerce bitkiye ev
sahipliği yapan Sultan Sazlığı Milli Parkı ve daha
onlarca doğa harikasıyla doğaseverlerde hayranlık Kayseri Mantısı
uyandırmaktadır.
tureb.com.tr 35