Page 34 - TÜREB Dergi 6.Sayı
P. 34
GEZE GEZE Trabzon ismine ilk kez, Yunanlı f lozof ve tarihçi Ksenophon’un “Anabasis” adlı eserinde “Trapezos” olarak rastlanılmaktadır. Trabzon Kalesi Sümela Manast rı Trabzon, ülkemizin f ndık Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: iht yacının %40’ını karşılamaktadır. - Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası. Fat h’in İstanbul’dan sonra ikinci yıkt ğı Bizans İmparatorluğu olan Trabzon, Litovsk Antlaşması ile şehri yeniden Türk hakimiyet Türklerin Anadolu topraklarında alt na almışt r. Cumhuriyet n ilanından sonra kendi fethet kleri sonuncu şehirdir. Şehrin adını taşıyan ilin merkezi olan Trabzon, tarihi ve doğal fethedilmesiyle bütün Anadolu Türk güzellikleri, yöresel tatları, kendine has kültürüyle tüm dünyanın ilgi odağı bir kente dönüşmüştür. hakimiyet alt na girmişt r. TRABZON’U TRABZON YAPAN Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan f ndık şehri Trabzon, muhteşem büyüsü ile görenlerin bir daha LEZZETLER gitmek isteyecekleri bir şehirdir. Karadeniz Bölgesi’nin en büyük şehri olan Trabzon, yılın her dönemi yerli Lezzet n uzayan hali: Mıhlama yabancı birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır. Yayla Özellikle Karadeniz’de popüler olan, kuymak ve yağlaş turizminin büyük önem taşıdığı bu kent; kendine özgü olarak da adlandırılan mıhlama, günün her saat af yetle kültürü, insanları, doğası ve tarihi ile kendine hayran yenilen, yapımı kolay bir yiyecekt r. Tereyağı eridikten bırakmaktadır. sonra mısır unu ile kavrulur, üzerine soğuk su ve kalot peyniri ilave edilir. Kaynayınca karışt rma işlemi bırakılır, dibi kızarıp yağ üstüne çıkınca ateşten alınır ve servis Trabzonluların Milli Mücadele’deki edilir. Af yet olsun! büyük hizmet Birinci Dünya Savaşı sırasında Ruslar bir yıl boyunca Adı Risale’de geçen lezzet: Hamsili Pilav Trabzon’u işgal alt nda tutmuşlardır. Köy ve kasabaları Yüzyıllar boyunca herkesin severek yediği hamsiye yakan Ruslara karşı büyük bir direniş gösteren Bizanslılar “egrauli” derlermiş. Osmanlı boyunca da Trabzonlular 25 Şubat 1918’de imzalanan Brest- çokça tüket len hamsili pilava 1764 tarihli Risale’de 32 yaz2016
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39